Registratie- en kentekenplicht

Registratie- en kentekenplicht

8-december-2020

Bron: RDW

Vanaf 1 januari 2021 start een registratieplicht voor:

  • land- en bosbouwtrekkers;
  • land- en bosbouwaanhangwagens;
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
  • mobiele machines (nieuwe categorie).

Rijdt u harder dan 25 km/u met het voertuig? Dan bent u ook verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Daarnaast start 1 mei 2021 een APK-plicht voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u.

Registreren

Het registreren van voertuigen, die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021, kan vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 via de website van het RDW. Voertuigen die in gebruik worden genomen na 31 december 2021 moeten voor de eerste registratie beoordeeld worden bij een van de RDW keuringsstations.

Moet u registreren?

Valt uw voertuig onder één of meer van de onderstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat u uw voertuig moet registreren. Wilt u met het voertuig meteen harder dan 25 km/u rijden? Dan bent u aanvullend verplicht een kentekenplaat op het voertuig te bevestigen.

  • Is een ontheffing verplicht voor het voertuig? Dan moet u het registreren. U moet ook de bij het voertuig behorende kentekenplaat achterop het voertuig monteren.
  • Gebruikt u het voertuig op de openbare weg? En is of komt het voertuig op de openbare weg voor 1 januari 2021? Dan is registratie in veel gevallen verplicht behalve voor voertuigen die in de wet zijn uitgezonderd van de registratieplicht.

Twijfelt u of uw voertuig een registratieplicht heeft? Gebruik dan de beslisboom van RDW.

Nodig

U heeft het volgende nodig om uw voertuig te registreren:

  • inloggegevens van DigiD óf eHerkenning;
  • de volgende gegevens van uw voertuig: merk, handelsbenaming, type (indien beschikbaar), Voertuig Identificatie Nummer (VIN) , bouwjaar, brandstof, maximum constructiesnelheid en de gekozen voertuigomschrijving (uitsluitend bij een motorrijtuig met beperkte snelheid).

Kosten

De registratie kost € 18,-. Heeft u al een kenteken voor grensverkeer (GV-kenteken)? Dit kenteken kunt u laten omzetten voor € 10,40. Is voor uw voertuig ook een kentekenplaat verplicht? Dan komen de kosten voor de aanschaf van de kentekenplaat daar nog bij.

Factsheets

Veelgestelde vragen